We zijn doorgaans vooral blij met een stevig en kwalitatief dak boven ons hoofd op regen- en stormachtige dagen. Een dak die de zwarte taak verricht om ons te beschermen tegen de regen en dus alles droog te houden. Echter dakbedekking in de zomer; moeten we dan ook ergens rekening mee houden? Jazeker! In de (hete) zomer verricht een dak eigenlijk nog een veel zwaardere taak. We worden dan beschermt tegen zonnestralen. Dit is een zware taak voor uw dak, omdat een warme droge zomer ernstige gevolgen kan hebben voor uw dak!
Om te beginnen; dakbedekking bij een plat dak heeft het extra zwaar in de zomer! Een plat dak is voorzien van een ander soort dakbedekking dan schuinde daken. Meestal is dit bitumen (dakleer) of EPDM. De hele dag wordt het platte oppervlakte aan de schadelijke stralen van de zon blootgelegd en laat het nou net zo zijn dat deze soorten het tijdens een droge zomer zwaar te verduren krijgen. Waar dit materiaal tijdens regenbuiten prima hun werk doet om alles waterdicht te houden, kan het minder goed overweg met de zon.
EPDM en Bitumen is ideaal voor een plat dak; dit is makkelijk aan te brengen en kan strak gelegd worden, waardoor het goed dienst doet als waterdichte laag. We noemden het al; een klein nadeel van deze soort dakbedekking is dat deze niet goed bestand is tegen UV stralen. Op een warme en zonnige zomerdag kan bitumen en EPDM uitdrogen en dit kan ervoor zogen dat er kleine scheurtjes in het materiaal ontstaan. Een zeer droge zomer kan daarom de levensduur van een plat dak verkorten. Natuurlijk is hier wat aan te doen. Goede afscherming tegen zonlicht bepaalt in hoge mate de levensduur van dakbedekking.
Inspecteer het platte dak twee keer per jaar. Check je dakbedekking ook in de zomer. Kies wel het juiste moment om de bedekking niet te beschadigen. Het voor- of najaar is dan ook de beste periode om te inspecteren en onderhoudswerkzaamheden uit te voeren. Waarom? in de zomer kan bitumen erg zacht worden, terwijl het in de winter (onder 15°C) juist hard wordt en makkelijk versplintert.
Droge en warme dagen met veel zon kunnen ook gevolgen hebben voor een schuin dak. En dan wel voor de waterafvoer van het dak. De warmte en droogte zal bladeren en ander vuil dat in de dakgoot terecht is gekomen uitdrogen. Dit wordt door de weersomstandigheden een harde, samengeperste massa die nog maar moeilijk op te breken is. Op het moment dat het weer begint te regen kan dit voor een blokkade in de dakgoot en regenpijp zorgen en overstromingen tot gevolg hebben. Hier dient u rekening mee te houden.
Is uw dakbedekking aardig verouderd en wilt u graag een inspectie in de zomer? Neem dan natuurlijk contact met ons op!