In de herfst in Nederland wil de wind wel eens aardig tekeer gaan. Bij harde wind heeft een dakdekker daarom de nodige richtlijnen nodig. Dakbedekking werkzaamheden kunnen erg verhinderd worden door harde wind of zelfs onmogelijk worden gemaakt. Het is echter wel moeilijk aan te geven wanneer we nou van harde wind spreken. Dit is, in de dakbedekking branche, sterk afhankelijk van onder anderen de omgeving, vorm van het gebouw waarop u werkt en de hoogte van het gebouw. Ook kunnen de werkzaamheden die verricht worden en de materialen die daarbij gebruik moeten worden van invloed zijn op wanneer we spreken van wel of niet gevaren tijdens het werken bij harde wind. Zorg er bij harde wind in ieder geval voor dat materieel en materialen niet los kunnen raken of kunnen omwaaien of wegwaaien.
Het is verstandig om na te gaan of het niet te hard waait of stormt om het dak op te gaan als dakdekker. U wilt niet in ongewenste situaties terecht komt. Wat zijn de risico’s bij het dak op gaan tijdens harde wind? Hier onder sommen we een paar risico’s op.
Als dakdekker is het handig om af en toe even terug te kunnen vallen op richtlijnen voor veilig werken. Bij harde wind is dit namelijk moeilijk in te schatten. Wanneer ga je nog het dak op en tot welke hoogte mag je werken bij welke windkracht? Hier onder hebben we een lijstje voor alle dakdekkers om op terug te kunnen vallen bij harde wind.
Denk bij harde wind direct na over de mogelijke situaties waarin u terecht kan komen. Maak daarom goede afspraken over het staken van werk bij harde wind. Zo voorkomt u situaties waar u liever niet in wilt zitten. Neem ook tijdig maatregelen tegen op- en wegwaaien van materialen. In de “Arbocatalogus Platte daken” staan brancheafspraken en de maatregelen omschreven die u kunt nemen bij een bepaald klimaat of bijvoorbeeld bij harde wind. Het is verstandig deze te raadplegen.