Regenwaterrecuperatie plat dak

Regenwaterrecuperatie plat dak

Regenwater gebruiken voor het doorspoelen van het toilet, de wasmachine en het sproeien van de tuin. Een plat dak is ideaal voor regenwaterrecuperatie. Wij plaatsen dakbedekking geschikt om regenwater op te vangen en opnieuw te gebruiken als huishoudwater. Dit kan toegepast worden in nieuwbouwprojecten, maar ook renovatie.

De voordelen van regenwaterrecuperatie

Het grootste voordeel is natuurlijk een verlaging van  uw waterfactuur, maar wist u dat regenwater de levensduur van uw wasmachine kan verlengen? Regenwater bevat nauwelijks kalk. Het is zacht water. Dit betekent dat er vrijwel geen kalk achterblijft in leidingen en apparaten. Wassen met regenwater houdt dus in dat uw wasmachine langer meegaat.

Hoe werkt het?

Allereerst moet het dak voorzien worden van dakbedekking die geschikt is voor het opvangen van regenwater. Sommige dakbedekkingssoorten zijn niet geschikt omdat deze stoffen afgeven die het regenwater ongeschikt maakt voor regenwaterrecuperatie. Bij het gebruik van een ballastlaag dient men erop te letten dat er geen grind gebruikt wordt die een fijne tot zeer fijne fractie bevat  en dat er gewassen grind gebruikt wordt zonder kalksteen. Na opvang komt het water via een afvoerpijp terecht in een opslagtank. Een filter zorgt ervoor dat er geen blaadjes en ander materiaal in het water terecht komt. Een pomp zuigt vervolgens het water naar het toilet en wasmachine.

Waar moet ik op letten bij de keuze van dakbedekking?

Let bij de keuze van de dakbedekking op de PH waarde. De PH waarde heeft invloed op de kwaliteit van het regenwater. Een PH neutrale dakbedekking heeft de voorkeur. Liever een sedumdak? Houd er rekening mee dat dit type dakbedekking minder geschikt is voor regenwaterrecuperatie. De vegetatie zuigt namelijk een groot deel van het water op. Daarenboven kan er lichte verkleuring optreden door uitloging van mineralen in het substraat.

Tip: Vraag een professional om advies voor je een regenwaterput laat installeren. Wat oudere dakbedekking vraagt om een check-up om te controleren of de waterdichting nog perfect is.

Welke dakbedekking is geschikt voor regenwaterrecuperatie?

De bitumineuze dakbanen Derbigum Aquatop voor de opvang van regenwater hebben een gedecentraliseerde, composiet polyester/glasvlies-wapening. Deze garandeert sterkte en duurzaamheid aan de dakbaan. De unieke afwerkingslaag in acryl behoudt de natuurlijke eigenschappen van het regenwater, dit uitzonderlijk kenmerk werd gecertificeerd door het CEBEDEAU-instituut. Brengt u liever wat meer kleur op uw dak? Kies dan voor Derbicolor FR met gekleurde leislag. Ook de kunststof dakbanen van Vaeplan zijn geschikt voor het opvangen en hergebruiken van regenwater. Het Duitse Nehring Institut gaf ze zelfs een drinkwater-attest.

Wat is de opvangcapaciteit van mijn dak?

Ieder dak is anders. Bij een plat dak gaat altijd een deel van het water verloren door verdamping of afspoeling. Exact weten hoeveel water u kunt opvangen? Neem contact met ons op!

Waarmee kunnen wij u helpen?